Μεσογειακή Διατροφή και Πρόληψη της Γνωσιακής Έκπτωσης
Η γήρανση του εγκεφάλου χαρακτηρίζεται από την προοδευτική και σταδιακή προσθήκη αλλαγών στη δομή του εγκεφάλου που μεταβάλλουν τις γνωστικές λειτουργίες. Αυτοί οι παράγοντες, συνολικά, αυξάνουν την πιθανότητα γνωστικής έκπτωσης που σχετίζεται με την ηλικία. Η γνωστική έκπτωση χαρακτηρίζεται από προοδευτική παγκόσμια επιδείνωση των γνωστικών ικανοτήτων όπως η μνήμη, η μάθηση, ο προσανατολισμός, η γλώσσα, η κατανόηση και η κρίση. Ο επιπολασμός της άνοιας αυξάνεται λόγω της γήρανσης του πληθυσμού και τα συμπτώματα που σχετίζονται με αυτήν είναι αρκετά σοβαρά ώστε να παρεμβαίνουν στην καθημερινή ζωή. Όπως όλες οι γνωστικές διαδικασίες, η αλληλεπίδραση μεταξύ της γήρανσης του εγκεφάλου και της διατροφής είναι πολύπλοκη και περιλαμβάνει διαφορετικές οδούς και περιοχές. Τα τρέχοντα στοιχεία υποδηλώνουν ότι το MedStyle μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως προληπτικές στρατηγικές κατά της ανάπτυξης γνωστικής έκπτωσης και άνοιας.
Η μεταανάλυση ήταν η πρώτη ομπρέλα ανασκόπηση που εκτίμησε τη συσχέτιση μεταξύ της προσκόλλησης στο MedStyle και 37 διαφορετικών αποτελεσμάτων υγείας, συμπεριλαμβανομένων γνωστικών διαταραχών, μεταβολικών διαταραχών, καθώς και φλεγμονωδών παραμέτρων ( 56 ). Ο σκοπός μιας πρόσφατης μεταανάλυσης ήταν να διερευνήσει τις πιθανές σχέσεις της συμμόρφωσης στο MedStyle με τα ποσοστά εμφάνισης άνοιας και τη γνωστική αλλαγή με την πάροδο του χρόνου σε έναν παραδοσιακό μεσογειακό πληθυσμό που χαρακτηρίζεται από μόνιμη έκθεση σε διατροφικές συνήθειες και τρόπο ζωής ( 57 ). Τα άτομα με την υψηλότερη προσκόλληση στο MedStyle είχαν 72% χαμηλότερο κίνδυνο για ανάπτυξη άνοιας, σε σύγκριση με εκείνα του χαμηλότερου (p = 0,013). Ως εκ τούτου, η μεγαλύτερη προσκόλληση στο MedStyle συσχετίστηκε με μειωμένο κίνδυνο γνωστικής έκπτωσης και άνοιας σε έναν παραδοσιακό μεσογειακό πληθυσμό. Μια συστηματική ανασκόπηση διαπίστωσε ότι η προγραμματισμένη σωματική άσκηση μέτριας-υψηλής έντασης, εκτελείται 3 έως 5 ημέρες την εβδομάδα, σε άτομα άνω των 45 ετών με ήπια γνωστική εξασθένηση (MCI) στην εξέλιξή τους στη νόσο του Αλτσχάιμερ, ακολουθώντας ένα διατροφικό πρότυπο όπως π.χ. Το MedStyle βελτιώνει τη συνολική γνωστική λειτουργία σε άτομα με MCI ( 58 ). Μια πρόσφατη μελέτη διερεύνησε εάν οι αλλαγές διατροφής σε διάστημα 12 ετών συσχετίστηκαν με τη γνωστική λειτουργία σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας στη Νότια Ιταλία, επιβεβαιώνοντας ότι ένα παραδοσιακό μεσογειακό διατροφικό πρότυπο που βασίζεται σε γεωργικά προϊόντα και χαμηλή κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη ή καθυστέρηση της γνωστικής εξασθένησης που σχετίζεται με την ηλικία. 59 ). Οι ίδιοι συγγραφείς απέδειξαν ότι η κατανάλωση ελαιολάδου, ένα κύριο συστατικό της μεσογειακής διατροφής, θα πρέπει να έχει ευεργετική επίδραση στον κίνδυνο της νόσου Αλτσχάιμερ χάρη στην υψηλή περιεκτικότητά του σε φαινόλες και άλλες ευεργετικές ενώσεις ( 60). Αυτά τα αποτελέσματα είναι σύμφωνα με τα δεδομένα που περιγράφηκαν προηγουμένως από μια γαλλική μελέτη που διεξήχθη σε περισσότερους από 8 χιλιάδες ασθενείς ηλικίας άνω των 65 ετών. μνήμη σε σύγκριση με εκείνους που δεν χρησιμοποίησαν ποτέ ελαιόλαδο ( 61 ). Η τυχαιοποιημένη δοκιμή PREDIMED-NAVARRA αξιολόγησε την επίδραση στη γνώση μιας διατροφικής παρέμβασης χρησιμοποιώντας μια Μεσογειακή Διατροφή συμπληρωμένη με εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο (EVOO) σε σύγκριση με μια δίαιτα ελέγχου χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά σε 522 συμμετέχοντες. Η διαφορά μεταξύ της κανονικής διατροφής και της μεσογειακής ήταν σημαντική, ειδικά για το MedDiet συμπληρωμένο με EVOO. Μετά από περισσότερα από 6 χρόνια παρέμβασης, οι συμμετέχοντες που ακολούθησαν μια Μεσογειακή Διατροφή με EVOO έδειξαν σημαντικές διαφορές ως προς τις βαθμολογίες Mini Mental State Examination (MMSE) και Clock Darwin σε σύγκριση με τις ομάδες ελέγχου, υποδηλώνοντας έτσι προστατευτική επίδραση του ελαιολάδου έναντι των γνωστικών λειτουργιών που σχετίζονται με την ηλικία. απομειώσεις ( 62 ). Σύμφωνα με αυτά τα αποτελέσματα, μια τυχαιοποιημένη κλινική δοκιμή που διεξήχθη από την ερευνητική μας ομάδα είχε στόχο να αξιολογήσει βραχυπρόθεσμες βελτιώσεις στις γνωστικές επιδόσεις των ηλικιωμένων που σχετίζονται με την ποιότητα των φυτικών ελαίων και όχι με την ποσότητα τους ( 63 ).
Αναλυτικά, στο διαγωνισμό ενός MedStyle, οι ηλικιωμένοι ασθενείς αναμενόταν να αντικαταστήσουν τα φυτικά έλαια που χρησιμοποιούν συνήθως με χαμηλότερη ποσότητα EVOO. Τα αποτελέσματα που δημοσιεύσαμε καταδεικνύουν σαφώς μεγαλύτερες βαθμολογίες γνωστικής λειτουργίας σε άτομα που κατανάλωναν EVOO (~ 26 g) στη MetDiet τους σε σύγκριση με εκείνα που δεν αντικατέστησαν τα κλασικά φυτικά έλαια. Αυτό οδήγησε στο συμπέρασμα ότι και η ποιότητα των τροφίμων, ειδικά στα φυτικά έλαια, μπορεί να επηρεάσει ευρέως τη βιολογική παράμετρο και να βελτιώσει τις γνωστικές λειτουργίες, υποδηλώνοντας έτσι τη μεγαλύτερη σημασία της ποιότητας των τροφίμων σε σύγκριση με την ποσότητα που καταναλώνεται ( 63 ) στο πλαίσιο του MedStyle. Η επιλογή διαφορετικών τροφών στους ηλικιωμένους έχει σχετικό αντίκτυπο στην υγεία. Πράγματι, σε μία από τις μελέτες μας, βρήκαμε μια θετική συσχέτιση μεταξύ του υψηλού σχήματος οσπρίων και του βελτιωμένου MMSE μετά από ένα διάστημα 1 έτους, και ότι ένα διατροφικό πρότυπο που περιλαμβάνει φυτικές πρωτεΐνες και πολυακόρεστα λίπη σχετίζεται ανεξάρτητα με μια βελτίωση της γνωστικής ικανότητας. λειτουργία μετά από 1 χρόνο. Αυτά τα αποτελέσματα θα υποστήριζαν το όφελος από την επιλογή μιας δίαιτας που περιλαμβάνει όσπρια και φυτικές πρωτεΐνες σε ηλικιωμένους για την πρόληψη της γνωστικής έκπτωσης ( 64 ). Η διατροφή είναι ένας σημαντικός τροποποιήσιμος παράγοντας για την πρόληψη ή την προστασία από τη γνωστική έκπτωση. Μεταξύ των διατροφικών μοντέλων που μελετήθηκαν, τα καλύτερα στοιχεία υποστηρίζουν την τήρηση ενός MedStyle για τη μείωση του κινδύνου γνωστικής έκπτωσης.