Μεσογειακή Διατροφή και Πρόληψη της Δυσρρύθμισης του Ανοσοποιητικού Συστήματος
Μεταξύ των λειτουργιών οργάνων και συσκευών, η ανοσολογική απόκριση επηρεάζεται περισσότερο από τις αλλαγές που σχετίζονται με την ηλικία. Οι αλληλεπιδράσεις μεταξύ της διατροφής και της λειτουργίας του ανοσοποιητικού είναι ουσιαστικές για τον προσδιορισμό του κινδύνου ευαισθησίας και νοσηρότητας από λοιμώξεις ( 65 – 68 ) στους ηλικιωμένους. Τα μικροθρεπτικά συστατικά παίζουν καθοριστικό ρόλο στο ανοσοποιητικό σύστημα. ανεπάρκειες μικροθρεπτικών συστατικών και χαμηλή πρόσληψη μπορεί να είναι πιθανό να ανιχνευθούν στους ηλικιωμένους. Αυτό επηρεάζει τον κίνδυνο και τη σοβαρότητα των λοιμώξεων και επηρεάζει την κλινική πορεία και την έκβαση ορισμένων λοιμώξεων ( 4 ). Τα πιο σημαντικά μικροθρεπτικά συστατικά για την υποστήριξη της ανοσολογικής ικανότητας είναι οι βιταμίνες A, D, E, C, B6 και B12, το σελήνιο και ο ψευδάργυρος, ο χαλκός, το φολικό οξύ και ο σίδηρος ( 69 ). Η ενεργή βιταμίνη D [1,25(OH)2D] είναι μια στεροειδής ορμόνη. με υψηλές επιπτώσεις στην ανθρώπινη ανοσία. Ορισμένες έρευνες προτείνουν μια σχέση μεταξύ του υποδοχέα τύπου toll (TLR) και της έμφυτης ανοσίας που προκαλείται από τη βιταμίνη D, υποδηλώνοντας ότι τα διαφορετικά κυκλοφορούντα επίπεδα βιταμίνης D μπορεί να συμβάλλουν στη διαφορετική ευαισθησία σε μικροβιακές λοιμώξεις ( 4 ). Επιπλέον, οι ηλικιωμένοι παράγουν περίπου το 25% της βιταμίνης D σε σύγκριση με τα νεαρά άτομα και η υποβιταμίνωση D είναι ενδημική σε αυτόν τον πληθυσμό κατά τη διάρκεια του χειμώνα ( 70 ).
Για αυτούς τους λόγους, η ανεπάρκεια βιταμίνης D θα μπορούσε να προδιαθέσει τα ηλικιωμένα άτομα σε διάφορες λοιμώξεις ( 71 ). Ορισμένες μελέτες εξέτασαν μια συσχέτιση μεταξύ της κατάστασης της βιταμίνης D και της σοβαρότητας και της θνησιμότητας από COVID-19, μέχρι σήμερα δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία σχετικά με τη συσχέτιση μεταξύ των επιπέδων βιταμίνης D και της σοβαρότητας και της θνησιμότητας από COVID-19 ( 72 , 73 ). Επομένως, απαιτούνται τυχαιοποιημένες δοκιμές ελέγχου για να ελεγχθεί αυτή η υπόθεση.
Η βιταμίνη Ε είναι ένα σημαντικό λιποδιαλυτό αντιοξειδωτικό μικροθρεπτικό συστατικό που περιέχεται πλούσια στο MedStyle και έχει αποδειχθεί ευρέως ότι είναι αποτελεσματικό στην ενίσχυση των λειτουργιών του ανοσοποιητικού και στη συμπλήρωσή του, ειδικά σε ηλικιωμένους. Αυτό το μικροθρεπτικό συστατικό έχει αποδειχθεί ότι αυξάνει τις ανοσολογικές αποκρίσεις, αυξάνοντας έτσι την αντίσταση των ηλικιωμένων ασθενών σε διάφορα παθογόνα ( 73 , 74 ).
Η βιταμίνη C προάγει τη σύνθεση κολλαγόνου υποστηρίζοντας την ακεραιότητα των επιθηλιακών φραγμών καθώς επίσης διεγείρει την παραγωγή και τη λειτουργία των λευκοκυττάρων και έχει ρόλο στην αντιμικροβιακή δράση ( 69 ).
Επιπλέον, η γήρανση χαρακτηρίζεται κυρίως από σημαντική μετάλλαξη της σύνθεσης της ανθρώπινης γαστρεντερικής μικροχλωρίδας, γνωστή επίσης στον ιατρικό χώρο ως εντερική χλωρίδα ή εντερική μικροχλωρίδα και η οποία περιλαμβάνει όλους τους μικροοργανισμούς, τα βακτήρια και τα αρχαία που ζουν στο ανθρώπινο πεπτικό σύστημα ( 75 ).
Αναλυτικά, τα κοινά βακτήρια που περιέχονται γενικά στο κόλον, όπως τα bifidobacteria, γενικά προορίζονται να μειώνονται στους ηλικιωμένους, μια ταυτόχρονη αύξηση των πρωτεολυτικών βακτηρίων και της ειδικής για το Ag εντερικής απόκρισης εκκριτικής IgA, η οποία συνήθως βοηθά στην προστασία του σώματος του ξενιστή μέσω της δέσμευσης διάφορα αντιγόνα που προέρχονται από διαφορετικά βακτήρια, ιούς και μύκητες ( 65 ). Πρόσφατα επιστημονικά στοιχεία έχουν δείξει ότι υπάρχει σχέση μεταξύ της διατροφής, του εντερικού μικροβιώματος και του ανοσοποιητικού συστήματος ( 76 ). Είναι γνωστό ότι η διατροφή επηρεάζει τη σύνθεση της εντερικής μικροχλωρίδας και ότι η μικροχλωρίδα και τα προϊόντα της έχουν επίδραση στον ξενιστή ( 77 , 78 ).
Ορισμένα αποτελέσματα υποδεικνύουν ότι η καθημερινή κατανάλωση προβιοτικών βοηθά στη βελτίωση των ελαττωμάτων του ανοσοποιητικού συστήματος που σχετίζονται με την ηλικία και μειώνει τόσο τη συχνότητα όσο και τη σοβαρότητα των λοιμώξεων στους ηλικιωμένους ( 79 ).
Μια συγχρονική μελέτη διερεύνησε πρόσφατα εύλογες συσχετίσεις μεταξύ της τήρησης του MedDiet και του προφίλ της μικροχλωρίδας του εντέρου, αξιολογώντας επίσης τα γαστρεντερικά συμπτώματα στον ενήλικο πληθυσμό ( 80 ). Τα αποτελέσματα που περιγράφονται από τους συγγραφείς ήταν ενθαρρυντικά και υποστηρίζουν τη θετική άμεση σύνδεση μεταξύ του MedDiet και του προφίλ της μικροχλωρίδας του εντέρου ( 80 ). Αυτά τα αποτελέσματα συμφωνούν πλήρως με αυτά που περιγράφηκαν από άλλους ερευνητές το 2016, όπου οι συγγραφείς ανέφεραν λεπτομερώς όλες τις ευεργετικές επιπτώσεις που σχετίζονται με την υψηλή προσκόλληση στο MedStyle στη μικροχλωρίδα του εντέρου ( 81 , 82 ).
Στη συνέχεια, ένα έργο που διεξήχθη στην Ισπανία, όχι μόνο εντόπισε αλλαγές και αλλαγές που σχετίζονται με την τήρηση του MedDiet στο rRNA της μικροχλωρίδας του εντέρου, αλλά οι συγγραφείς μπόρεσαν επίσης να αποδείξουν ότι η διατροφή και συγκεκριμένα διατροφικά συστατικά επηρεάζουν την ποικιλότητα, τη δραστηριότητα και τη σύνθεση του μικροβιώματος στον ενήλικο πληθυσμό ( 83 ). Ως εκ τούτου, το MedStyle, πλούσιο σε μικροθρεπτικά συστατικά και ω-3 λιπαρά οξέα (EPA και DHA), θα μπορούσε να υποστηρίξει τη βελτίωση της απορρύθμισης του ανοσοποιητικού συστήματος στους ηλικιωμένους, βελτιώνοντας την ανοσολογική απόκριση σε ηλικιωμένα άτομα.